4 Aralık 2013 Çarşamba

STANDART SAPMA (STANDART KAYMA):

Standart sapma, bir puan dağılımındaki ölçme sonuçlarının aritmetik ortalamadan ne kadar uzaklaştığının ortalamasını veren bir yayılma ölçüsüdür.

Bir grubun başarısını belirlemek amacıyla sadece aritmetik ortalama kullanmak yeterli değildir. Aritmetik ortalama öğrencilerin başarıları hakkında bilgi vermesine rağmen öğrencilerin aritmetik ortalama etrafındaki yayılımları farklı olabilir. Öğrencilerin aritmetik ortalamadan ne kadar uzaklaştığını belirleyen ölçüler ise standart sapmadır. Standart sapma normal dağılımın her diliminde yer alır. Normal dağılımda, dağılımın tam ortasında öğrenci puanlarının ortalaması ve her bir diliminde ise standart sapma miktarı vardır. 


STANDART SAPMA BÜYÜKSE
(BASIK DAĞILIM)
1
Öğrencilerin öğrenme düzeyi birbirine uzaktır.
2
Öğrenciler arasındaki farklılaşma fazladır (puan dağılımı geniş bir alana yayılır).
3
Testin uygulandığı grup heterojendir.
4
Uygulanan testin ayırt ediciliği yüksektir.
5
Testin güvenirliği yüksektir.

STANDART SAPMA KÜÇÜKSE
(SİVRİ DAĞILIM)
1
Öğrencilerin öğrenme düzeyi birbirine yakındır.
2
Öğrencilerin arasındaki farklılaşma azdır (puan dağılımı dar alana yayılır).
3
Testin uygulandığı grup homojendir.
4
Uygulanan testin ayırt ediciliği düşüktür.
5
Testin güvenirliği düşüktür.

Örnek; Bir sınıfta uygulanan Türkçe testi sonucunda elde edilen puanların aritmetik ortalaması 70, standart sapması ise 3 olarak bulunmuştur. Buna göre Türkçe testinin dağılımı şu şekilde oluşur:

 
               
  -3         -2             -1                      1            2            3
 61          64          67             70           73           76           79

Normal dağılımda, dağılımın tam ortasında öğrenci puanlarının aritmetik ortalaması olan 70 puan, her bir dilime ise dağılımın standart sapması olan 3 yazılmıştır. Buna göre, bu dağılımın en düşük notunun 61, en yüksek notunun 79 olduğu söylenebilir. Türkçe testinde puanlar 61-79 arasında değişmektedir. Standart sapma küçük olduğu için (3) bu testte puanlar homojen (benzer) özellikler göstermektedir. Yani puanlardaki dağılım dar alana yayılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder