23 Ocak 2015 Cuma

SINIF YÖNETİMİNİN TEMEL İLKELERİ

Sınıf yönetiminin temel amacı; sınıfta etkili öğretme ve öğrenme ortamını sağlamaktır. Öğretmen, öğretim sürecini planlarken aşağıdaki hususlara dikkat etmelidir.

 

1.      Öğrencilerin önkoşul bilgilere sahip olma ve hazır bulunuşluk düzeyini belirlemelidir (öğrenci düzeyine uygunluk ilkesi).

2.      Öğrencilerin önkoşul bilgilerinde ve hazırbulunuşluk düzeylerinde eksiklikler ve farklılıklar varsa, bunları tamamlayıcı öğretim etkinlikleriyle gidermelidir.

3.      Bir sınıfta hazır bulunuşluk düzeyi ve öğrenme düzeyi farklı öğrenciler varsa, öğretim sürecini planlamada, her öğrenciye göre etkinlik (program) hazırlanmalı ve uygulanmalıdır.

4.      Öğretmen sınıf içi öğretim etkinliklerini (öğretme sürecini) düzenlerken; sınıfta öğrenciler arasında bireysel farklılıklar varsa veya sınıftaki öğrencilerin öğrenme, bilgi, beceri konusunda farklılık varsa, farklı yöntem ve tekniklere yer verilmelidir.

5.      Sınıfta bir problem durumunda öğretmen öncelikle problemin kaynağını (yani neden ortaya çıktığını) ve niteliğini belirlemeye çalışmalıdır.

6.      Sınıfta oturma düzeni, öğrencilerin birbirini rahatça görebileceği ve öğretmen-öğrenci, öğrenci-öğrenci etkileşiminin yoğun olmasını sağlar nitelikte olmalıdır.

7.      Öğretmen bir öğrenme konusunu bir defa sunduktan sonra eğer hedef-davranışlar kazanılmamışsa (yeterli öğrenme olmamışsa) bu kez farklı bir yöntem ve teknik kullanmalıdır. Buna rağmen hedef-davranışlar kazanılmamış ise bu sefer de içeriğin (öğrenme konularının) öğrenci düzeyine (zihinsel gelişim özelliklerine) uygun olup olmadığına bakılmalıdır.


2007 KPSS: Öğrenciyi merkeze alan sınıf içi öğretim etkinlikleri düzenlenirken aşağıdakilerden öncelikle hangisi dikkate alınmalıdır?

A)    Öğretmenin görüş ve önerileri
B)     Tüm sınıfın ilgi, ihtiyaç ve beklentileri
C)     Çevrenin olanakları
D)    Okul yönetiminin beklenti ve istekleri
E)     Okul-aile birliğinin görüşü


8.     
Bir sınıftaki tüm öğrenciler ilgi ve yeteneklerine göre görev ve sorumluluklar alarak öğrenme-öğretme sürecinde aktif olurlarsa, öncelikle sınıftaki disiplin problemleri azalır ya da ortadan kalkar.  

2004 KPSS: Tüm öğrencilerin öğretme-öğrenme sürecine etkin olarak katıldığı bir sınıfta aşağıdakilerden hangisinin büyük ölçüde ortadan kalkmış olması beklenir?

A)    Öğrenme düzeyi farklarının
B)     Grupla çalışma olanaklarının
C)     Pekiştirme ihtiyaçlarının
D)    Bireysel farkların
E)     Disiplin sorunlarının

1.      Öğretmen mesajını etkili iletmek ve anlatımını etkili kılmak için beden dilini kullanmalıdır.

2.      Öğrencilerde öğrenme güdüsünün yüksek olmasının işaretleri iyi bilinmelidir. Bunlar ise şunlardır; öğrenmeye istekli olma, öğrenmeye öncelik verme, öğrenmeden haz alma, konunun önemini anlama ve konunun nerede, ne zaman işine yarayacağını anlama ve risk almadır.


2007 KPSS: Eğitim-öğretim ortamında öğrencinin istenilen davranışı göstermesinin hemen arkasından yapılan ödüllendirme, aşağıdakilerden hangisinin güçlenmesini sağlar?

A)    Öğrenme güdüsü
B)     Bağımlılık
C)     Haksızlık duygusu
D)    Kontrol hissi
E)     Yaratıcı tavır

3.      Sınıfta öğrenme düzeyi farklı öğrenciler varsa;


§  Öğrencilerin hazır bulunuşluklarına dikkat edilmeli

§  Öğrencilerin öğrenme stillerine uygun davranılmalı

§  Öğrencilerin ilgi ve yeteneklerine uygun etkinlikler yaptırılmalı

§  Derste veya ders dışında ikili ya da grupla çalışmaya yöneltilmeli

§  Farklı öğretim teknikleri kullanılmalı

§  Ek öğretim hizmetleri verilmeli


2002 KPSS: Ortalama bir öğrenciye göre daha hızlı öğrenen öğrencilerin bulunduğu sınıflarda, önlem alınmazsa disiplin sorunları çıkabilir.
Aşağıdakilerden hangisi bu tür sorunları önlemede en uygun yaklaşımdır?

A)    Hızlı öğrenenlerin kontrol altında tutulması
B)     Grupla çalışma tekniklerinden yararlanılması
C)     Sınıf içi etkinliklerinin öğrencilerin katılımıyla planlanması
D)    Farklı öğrenme düzeylerinde olan öğrencilere uygun etkinliklerin seçilmesi
E)     Sınıfın geneline uygun bir planlama yapılması

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder